Výnimočne chutné a veľké hovädzie steaky, kvalitné víno, striebro, futbalový boh Maradona, nezabudnuteľná prvá dáma Evita Perón, či tanec tango. To všetko neodmysliteľne patrí k druhej najväčšej krajine Južnej Ameriky. Meno Argentína má pôvod v latinskom slove „argentum“, čiže striebro, ktorým pôvodní obyvatelia obdarili prvých Európanov, ktorí sa tu vylodili. Tí mali ako prví možnosť spoznať, že Argentína je vďaka svojmu prírodnému i kultúrnemu bohatstvu naozaj vzácny kov. Na severe sa rozprestierajú obrovské pastviny, savana i zalesnená krajina El Chaco.
POLOHA: juh Južnej Ameriky
POČET OBYVATEĽOV: 40 913 584 (2009)
HLAVNÉ MESTO: Buenos Aires (2,7 mil. obyv.)
MEDZINÁRODNÉ LETISKO: Ministro Pistarini International Airport
ÚRADNÁ REČ: španielčina
NÁBOŽENSTVO: rímskokatolícke (90%), protestantské (2%), židovské (2%)
PENIAZE/MENA: ARS – argentínske peso (100 centávov), 1 EUR = asi 6 ARS
ČASOVÝ POSUN: SEČ – 3 hod
SMEROVÉ TELEFÓNNE ČÍSLA: + 54
PODMIENKY VSTUPU (VÍZA): Občania SR pri turistických cestách dĺžky pobytu do 90 dní nepotrebujú vízum.
ZDRAVIE: Nie sú povinné očkovania. Odporúča sa očkovanie proti týfusu a hepatitíde.
MIESTNA KUCHYŇA: má baskický, španielsky a taliansky pôvod. Hlavne hovädzie mäso je na jedálnych lístkoch zastúpené v najrôznejších úpravách a variáciách. Jedlá sú založené na jednoduchosti. Či už sú to tapas – malé chuťovky typu „čo kuchyňa dala“, alebo typické empanadas, teda kombinácie mäsa, prípadne rýb či húb zapečených v malých pol mesiačikových múčnikoch. Samotní gaučovia okrem ostatného lahodného mäsa často spracovávajú aj ďalšie časti ako napríklad slabiny - toto mäso má po natiahnutí tvar malej plachty, ktorú si vypnú na drevený kríž, zapichnú do zeme k ohňu a nechajú dve hodinky piecť. Hotové im slúži ako raňajky a zároveň akási žuvačka, skladá sa totiž z mäsa, tuku a šliach. Churrasco sú známe steaky, Parrillada je grilované mäso, vnútornosti a klobásky. K argentínskym špecialitám patrí Asado (pečené mäso), Arroz con Pollo (hustá polievka s ryžou, kuracím mäsom, zeleninou a ostrou omáčkou), Puchero de Gallina (kura, klobásky, kukuričná múka a zemiaky) a Queso y dulce (hrubý plátok syra s jedným plátkom duly). K jedlu sa podáva najmä výborné argentínske víno alebo pálenka caňa.
NAKUPOVANIE: remeselné a textilné výrobky z celej Južnej Ameriky, kožene výrobky (hlavné topánky), módne výrobky, víno, starožitnosti z koloniálneho obdobia, bižutéria.
MIESTA, KTORÉ TREBA NAVŠTÍVIŤ: hlavné mesto Buenos Aires, pohorie Andy, Národné parky Iguazú (s vodopádmi), Talampaya a Ischigualasto, mestá Tucuman, Salta, morské kúpele Mar del Plata, polostrovy Valdés-Halbinsel a Península Valdés, pôvodná andská pevnosť Quilmes, turistická dedinka Fitz Roy, Patagónia
PODNEBIE: Na severovýchode subtropické počasie s celoročnými zrážkami. Na severozápade horúco a sucho, obdobie dažďov spadá do letných mesiacov. Subtropická klíma na juhu. Centrálny región sa vyznačuje miernou klímou počas leta, ale obdobie od decembra do februára býva horúce a vlhké. Zimy sú veľmi studené.
GSM: T-Mobile, Orange i O2 majú pokrytie
ŠPORTY/NOČNÝ ŽIVOT: vodné športy, futbal, tenis, golf, pólo, dostihy, automobilové závody, lyžovanie. Nočný život je bohatý a vyskytuje sa najmä vo veľkých mestách.
MIESTNE RIZIKÁ: Aj keď je Argentína relatívne bezpečná krajina, v ostatnom čase sa bezpečnostná situácia v dôsledku poklesu životnej úrovne zhoršila a to najmä vo väčších mestách. Preto sa odporúča uschovať si rezervnú finančnú hotovosť a letenky v hoteli, používať služby overených taxislužieb, nenosiť šperky, drahé hodinky a iné predmety zo žltého kovu, nepútať pozornosť exkluzívnym oblečením, preverovať si miesta pobytu a mať pri sebe istú finančnú hotovosť, ktorú v prípade prepadu treba vydať delikventom bez kladenia odporu alebo sebaobrany. Prepadnutie hrozí predovšetkým pri výbere väčšej hotovosti v banke.
INÉ: Pri cestovaní Argentínou sa neoplatí spoliehať sa na cestovný poriadok. Najvýhodnejší spôsob dopravy (najmä v meste) sú taxíky.