Bývalé francúzske zámorské kolónie (tzv. departementy) priťahujú každoročne (najmä keď sa v Európe ochladí) tisíce turistov. Či už je to Guadeloupe, Tahiti, Martinique, alebo aj Reunion – ostrov „neďaleko“ Madagaskaru. Mnohí ho považujú za rajskú záhradu, exotiku v pravom zmysle slova. V počte turistov tento neveľký ostrov (po obvode má len 205 km) dokonca predbehol v ostatných rokoch už aj známejšie Seychely a zo všetkých francúzskych departementov je pred ním už len Maurícius. Niet sa čo diviť, Reunion sa stáva známym najmä vďaka „pohľadnicovej“ ponuke – krásne pláže so žltým alebo čiernym pieskom, kokosové palmy, korálové lagúny, vodopády, priezračná voda, hornatá sopečná príroda popretkávaná krátkymi dravými riečkami, ktoré sú rajom pre rafterov. Prečo sa nenechať omámiť touto nádhernou scenériou a nevydať sa na okruh okolo tropických a botanických záhrad? Určite si nenechajte ujsť ani návštevu trhov, múzea vanilky, či liehovaru a cukrovaru. Aj keď ostrov ovláda divoká príroda, privíta vás s otvorenou náručou – je prívetivý a pohodový - vysoké borovice na okraji pláže poskytujú príjemný tieň, takže najmä domáci obyvatelia tam vysedávajú na nekonečných piknikoch. Jednoducho vybalia stolček a pochutnávajú si na kreolských špecialitách. Nutné je však povedať, že Reunion nie je veľmi ideálnym miestom pre tých, čo najradšej vylihujú na pláži. Ostrov ponúka množstvo pohybových aktivít a bola by škoda to nevyužiť. Ideálny je pre tých, čo chcú športovať, pochodiť ostrovné zákutia, spoznať netradičné veci, ako je korytnačia farma, vanilkový liehovar či fabrika na parfumy. Pri pohľade na more určite nájdete mnoho surfistov, keďže na ostrove pofukuje mierny vietor. Po šiestej hodine večer sa však prebúdzajú žraloky a tak je najlepšie surf odložiť. Na ostrove je takisto množstvo potápačských klubov so skúsenými lektormi a na svoje si prídu aj fanúšikovia adrenalínových športov. Ak máte odvahu, nasadnite do kanoe a vyskúšajte si svoj zručnosť v miestnych riečkach stekajúcich z hôr. Na svoje si určite prídu aj milovníci klasickej turistiky a aj horskej turistiky (na ostrove je viac ako 1400 km vyznačených trás). Tak sa môžete dostať aj do blízkosti sopky Piton de la Four-naise, ktorá je druhou najaktívnejšou sopkou na svete (prvá je havajská Mount Kilauea). Pohľad do jej sírnatého krátera vám navždy utkvie v pamäti a možno na chvíľku aj stratíte dych. V hlavnom meste St. Denis si pre zmenu môžete posedieť v kaviarni, bistre či reštaurácii s typicky francúzskym nádychom. Najkrajšou plážou ostrova je 20km dlhý úsek Saint Gilles les Bains s nádherným parkom. Jednoducho povedané, Reunion je výnimočné miesto na Zemi, a to nie len kvôli tomu, že sa tu vyrába tá najlepšia vanilka na svete La Vanille Bourbon upravovaná podľa klasických postupov. Dokonale tak platí staré známe kvantita nie je kvalita (80% svetovej produkcie pochádza z Madagaskaru) a domáci si pri jej výrobe potrpia výlučne na kvalitu.
POLOHA: v Indickom oceáne, neďaleko ostrovov Maurícius a Madagaskar
POČET OBYVATEĽOV: 799 000 (2009)
HLAVNÉ MESTO: Saint Denis (130 000 obyv.)
MEDZINÁRODNÉ LETISKO: Reunion Gillot Airport
ÚRADNÁ REČ: francúzština
NÁBOŽENSTVO: katolíci (80%), hinduizmus, islam, budhizmus
PENIAZE/MENA: EUR - euro
ČASOVÝ POSUN: SEČ +2 hod
SMEROVÉ TELEFÓNNE ČÍSLA: +262
PODMIENKY VSTUPU (VÍZA): bezvízový styk. Reunion je integrálnou súčasťou Francúzska, pri vstupe na ostrov platia rovnaké pravidlá ako pri vstupe do Francúzska.
ZDRAVIE: nie sú povinné očkovania. Odporúča sa očkovanie proti hepatitíde A i B a brušnému týfusu.
MIESTNA KUCHYŇA: francúzska a kreolská kuchyňa. Lahôdkou je Rougail – morské špeciality s rôznymi omáčkami, alebo Canard au ma_s – kačica s kukuricou. Ako predjedlo si môžete dať palmový šalát, nasleduje grilovaná ryba, kozie mäso alebo exotickejšie mäso ježka zbaveného pichliačov či poriadne drahé osie larvy. K tomu dusené listy kolokázie. Ako dezert si vychutnajte koláč z manioku s trstinovým alebo ešte lepšie pravým vanilkovým cukrom. No a zapiť to môžete miestnym pivom Dodo. V hlavnom meste St. Denis je na pobrežnej promenáde množstvo vynikajúcich reštaurácií, nájdete tu jedlá inšpirované africkou, indickou a čínskou kuchyňou. Krajina je pestovateľom vanilky, ktorá sa pridáva do sladkostí, čajov, likérov i hlavných jedál.
NAKUPOVANIE: V hlavnom meste nájdete mnoho miestnych remeselníkov ponúkajúcich svoje výrobky – košíky, výšivky, čipky, výrobky z olivového dreva, obrazy. Turisti si kupujú aj rumové, vanilkové, ylang-ylang a gerániové esencie, ktoré krajina predáva francúzskym výrobcom parfumov.
MIESTA, KTORÉ TREBA NAVŠTÍVIŤ: St. Denis (hlavné mesto), St-Gilles-les-Bains (20 km bielych pieskových pláží), Domaine du Grand Hazier (záhrada tropických rastlín), Le Maïdo (jedno z najúžasnejších vyhliadkových miest), Cilaos (kúpele), Salazie (vodpoády)
PODNEBIE: tropické, ale je veľmi premenlivé kvôli jeho polohe. Spravidla má dve ročné obdobia: horúce obdobie dažďov od novembra do apríla a chladnejšie obdobie sucha od mája do októbra. Priemerné teploty na pobreží sú 22°C v zime a 27°C v lete. V horách sú priemerné teploty 11°C, alebo 18°C v zimnom období.
GSM: T-Mobile, Orange i O2 tu majú sieť
ŠPORTY/NOČNÝ ŽIVOT: horská turistika, horolezectvo, vodné športy, rafting, paragliding, skok padákom, rybolov, squash, bicykel, jazda na koni
MIESTNE RIZIKÁ: Ostrov je bezpečný, nie je zaznamenaná zvýšená kriminalita.
INÉ: Po mestách jazdia taxíky, dajú sa prenajať aj na celodenné výlety po ostrove. Lekár je dostupný skoro v každej dedine. Voda z vodovodu je zvyčajne pitná, ak je označená značkou "Eau non potable" pitná nie je.