Kakaovníky potrebujú pre svoj rast veľmi špecifické podmienky, dostatok vlhkosti a dažďovej vody a nájdeme ich iba v oblastiach do 20 stupňov severne alebo južne okolo rovníka. Viac ako polovica svetovej produkcie kakaových bôbov pochádza z dvoch krajín v západnej Afrike: Pobrežie Slonoviny a Ghana. Obe tieto krajiny prejdú do roku 2050 nárastom teploty a tým pádom sa produkcia kakaa bude musieť presunúť z dažďových pralesov do chladnejších horských oblastí. Avšak problém je, že väčšina týchto oblastí je chránených a žijú tu ohrozené rastliny a živočíchy. Vedci z University of California Berkeley sa spojili so spoločnosťou Mars a snažia sa nájsť ekologicky prijateľné riešenie. To spočíva v genetickej úprave a transformácii kakaovníkov na druh, ktorý dokáže prežiť v suchšom a teplejšom prostredí. Je však otázne či toto riešenie bude fungovať a ako dlho celý proces potrvá. Preto si radšej vychutnajte čokoládu, kým je jej dosť.
Zdroj: Conde Nast Traveler, 2018